Boer on tour mestverwerking

Boer on tour mestverwerking
woensdag 21-06-2017
Overig, Varkenshouderij, Melkveehouderij
Studiedag
Groot Zevert mestverwerking
Deventer Kunstweg 2a
Beltrum
7156 NW
Gelderland
DLV Advies
http://http://www.dlvadvies.nl/nieuws/rondje-mestverwerkingstechnieken/543
i.van.der.heijden@dlv.nl

Foto De kosten voor mestafzet maken een fors deel uit van de kostprijs en de verwachting is dat de afzetkosten ook in de toekomst hoog zullen blijven. Zelf de mest verwerken op het eigen bedrijf biedt een alternatief. De technieken ontwikkelen steeds verder en ook komen er meer subsidies beschikbaar.

Om meer inzicht te krijgen in de mogelijkheden van verwerkingstechnieken organiseert DLV Advies op woensdag 21 juni een ‘Boer on tour’ over mestverwerking op bedrijfsniveau voor rundveehouders én varkenshouders in Oost-Nederland.

Programma
10.00 uur Ontvangt met koffie en thee
10.15 uur Start mini-symposium met de onderwerpen:
•Opening door Jan Pijnenburg (DLV Advies).
•Praktische ervaringen mestverwerking door Arjan Prinsen (Groot Zevert mestverwerking).
•Vergunningen door DLV Advies
•Mineralenstroom binnen het bedrijf.

11.15 uur Bekijken verschillende mestverwerkingstechnieken: diverse voorscheiders, biologische zuivering, verdampingstechniek en het loosbaar maken van water uit de mest.
16.00 uur Afsluiting

Locatie: Deventer Kunstweg 2a, 7156NW Beltrum

Mestverwerkingstechnieken
De dag start op de locatie van Groot Zevert in Beltrum met een mini-symposium over de mogelijkheden van mestverwerking, de vergunningen, behouden van mineralen én de ervaring van Arjan Prinsen die als gastheer zelf actief is met allerlei technieken.

Daarnaast bekijken we op twee andere locaties in de omgeving verschillende verwerkingstechnieken. Dit zijn verwerkingstechnieken die zowel rundvee- als varkensmest kunnen verwerken. Tijdens het bezoek vertelt de ondernemer over zijn ervaringen met de techniek en de financiële aspecten. De leveranciers zijn ook aanwezig om de techniek toe te lichten.

De verschillende mestverwerkingstechnieken tijdens deze dag zijn:
•Groene Mineralencentrale, N en P terugwinning van Loonbedrijf Groot Zevert.
•Mestkraker waarbij de mest gestript en gewassen wordt tot er spuiwater over blijft.
•Voorscheiding en biologische scheiding door middel van beluchting bij Bennie Ottink (geschikt voor rundvee- en varkensmest).
•Complete installatie met een voorscheider waarbij de dikke fractie gedroogd en verbrand wordt. De warmte van verbranding wordt gebruikt voor droging. Of als alternatief wordt er een houtkachel ingezet voor het drogingsproces. De dunne fractie wordt via omgekeerde osmose loosbaar. Dit is een systeem van Wolbers-Smits.
•Mobiele voorfilter, verdampingsunits en het loosbaar maken van de dunne fractie door koolstoffilters en bezinking van Ormira B.V. (geschikt voor rundveemest en varkensmest).
•Mestscheiders van drijfmesttechniek.nl.

Meerwaarde voor de ondernemers
Jan Pijnenburg, specialist mest: “Er zijn relatief veel veehouders al bezig met mestverwerking of willen zelf aan de slag gaan om met mest te verwerken. Zij oriënteren zich breed en zijn geïnteresseerd in de technieken. Soms zoeken ze naar onderdelen van een bepaalde techniek en soms naar complete oplossingen of installaties. Het moet passen bij de boer en het bedrijf. Door meerdere mestverwerkingstechnieken te bekijken en te luisteren naar de verhalen van de ondernemers die er mee werken krijg je nieuwe inzichten van de techniek. Een praktisch verhaal, het bekijken van de technieken en het contact met andere ondernemers is de meerwaarde van de boer on tour-dag.”

Aanmelden
De dag in Oost-Nederland is bedoeld voor rundveehouders én varkenshouders. De kosten voor deelname aan deze ‘Boer on tour’ dag, inclusief lunch en naslagwerk, bedragen € 100,- per persoon exclusief btw.


tell-a-friend print


< Vorige pagina
© Agrio uitgeverij bv   |   Disclaimer   |   Algemene voorwaarden   |   Privacybeleid   |   Contact