Kennissessie Meer halen uit fokmateriaal

Kennissessie Meer halen uit fokmateriaal
maandag 18-09-2017
Varkenshouderij
Informatiebijeenkomst
VIC Sterksel
Vlaamseweg 17
Sterksel
6029 PK
Gelderland, Utrecht, Limburg, Noord-Brabant, Zeeland
Varkens.nl, Stichting KPV en VarkensNET
https://varkens.nl/event/kennissessie-meer-halen-uit-fokmateriaal-2/
info@varkens.nl

Voor dit evenement is een folder beschikbaar.
Klik hier om deze te downloaden.

Foto De gelt op haar best

Ieder jaar stroomt ongeveer 45 procent nieuwe gelten de zeugenstapel in. Die gelten moeten dus in staat zijn om het productieniveau te blijven verhogen. Dat vraagt om een goede opfok, met aandacht voor voer, huisvesting en socialisatie. Geltjes die tussen de vleesvarkesn of oude zeugen opgroeien, zoder adaptatie en eigen voer, zullen hun maximale mogelijkheden niet kunnen benutten.

Een van de cruciale fases in het leven van een gelt is de opfokfase van 10 weken tot 6 maanden. Marion Kluivers van Wageningen Livestock Research vertelt over de aandachtspunten in deze fase, Jan Fledderus/Frank Haanschoten van ForFarmers delen hun kennis over de specifieke voedingsbehoefte van de opfokzeugen en Arno van Brandenburg van Nedap gaat in op de techniek en dataverzameling tijdens de opfokfase.

De adaptatie en instroom van de opfokzeugen is de volgende belangrijke stap die de drie experts belichten. Belangrijk is bijvoorbeeld het wennen aan het voersysteem en de wijze van groepshuisvesting. Net als de voeding tijdens de eerste dracht en de gewichtsontwikkeling.

Na de instroom van de gelten is het volgens de experts niet gedaan. De voorbereiding voor de eerste worp en de voeding bepalen hoe goed de conditie is na de eerste worp. Gegevens over de gewichtsontwikkeling helpen bij het sturen van de voeding en goed resultaten bij de tweede worp.

tell-a-friend print


< Vorige pagina
Agrio uitgeverij bv   |   Disclaimer   |   Algemene voorwaarden   |   Privacybeleid   |   Contact