30e Agrarisch Verleden Herleeft

30e Agrarisch Verleden Herleeft
zaterdag 12-05-2018 t/m 
zondag 13-05-2018
Mechanisatie
Evenement
Vleesboederij Garritsen
Wolfstraat 5
Toldijk
7227 DP
Gelderland
OTMV afdeling Gelderland
http://www.otmv-gelderland.nl/avh-info
d.jansen@otmv-gelderland.nl

Foto Internationaal Oldtimer Festival het ‘Agrarisch Verleden Herleeft’ te Toldijk Gelderland, op zaterdag 12 en zondag 13 mei 2018.
De Oude Motoren en Tractoren Vereniging, OTMV, organiseert dit Festival in 2018 voor de 30e keer.
De kern van dit festival ligt bij het showen en demonstreren van antieke stationaire motoren, tractoren en werktuigen, die de vorige eeuw in de Land- en Tuinbouw gebruikt werden, aangevuld met diverse bezienswaardigheden en activiteiten.
Het AVH ontstond in de begin jaren tachtig van de vorige eeuw (en is in de negentiger jaren een paar maal afgelast vanwege Mond-en-klauwzeer en de varkenspest) doordat liefhebbers samen hun hobby voor het oude agrarische materieel wilden uitoefenen en wilde laten zien aan het grote publiek. Het evenement is nu uitgegroeid tot één van de toonaangevende evenementen in zijn soort in Nederland.
De ca. 7.000 leden van de OTMV brengen in hun vrije tijd oude tractoren, motoren en machines weer terug in hun oude en meestal originele staat. De restauratie die met veel liefde en vakmanschap wordt uitgevoerd, neemt weken, tot vaker maanden en in enkele gevallen zelfs jaren in beslag. Het is vaak wonderbaarlijk hoe men vanuit een onooglijk en soms nauwelijks meer herkenbaar “stuk oud ijzer” toch in staat blijkt te zijn, door veel speurwerk in de historie, het soms namaken van niet meer verkrijgbare onderdelen, toch een prachtige tractor, motor en/of werktuig weet te restaureren. Na al deze inspanningen volgt de beloning. Hun pronkstuk te kunnen tonen aan het grote publiek op het ‘Agrarisch Verleden Herleeft’. Er worden machines tentoongesteld waarvan de jongste van 1990 zijn en de oudste dateren uit de begin jaren 1900 of nog ouder. Er zijn hele rituelen nodig om oude motoren te starten. Bijvoorbeeld: Gloeikopmotoren, de gloeikoppen van deze motoren moeten eerst heet gestookt worden met een brander. Als deze dan op temperatuur is en alle kraantjes zijn opengedraaid, wordt er door aan een groot vliegwiel te draaien de motor in beweging gezet. De stoomtractoren en walsen worden door middel van het stoken van hout en kolen onder (stoom)druk gebracht. Als je vroeger een dergelijke machine wilde gebruiken moest je dit plannen en al enkele uren van te voren met het ritueel beginnen. Dit zou niet meer passen in deze jachtige tijd, dus heel leuk om dit nu nog weer eens terug te zien.
Ook worden er in onze welbekende “dorsstraat" alle vormen van dorsen getoond. Men ziet hier hoe men vroeger het koren dorste. Dit is leuk voor de degene onder ons die nog weten hoe hard werken dit was. Eerst met de dorsvlegel en later met de dorskast. Bijzonder interessant voor de jeugd die hier kunnen zien hoeveel moeite het kostte, om via een gezaaide graankorrel, een geoogste korenschoof van het land en gedorste graankorrels, het meel voor hun brood uiteindelijk tot stand komt.
De Onderdelenmarkt voor de hobbyisten onder de bezoekers van o.a. tractoren is dit een “waar Mekka” om lang gezochte onderdelen te vinden, waar hopelijk net dat ene specifieke onderdeel, schroefje, gereedschap of documentatie nog te vinden zal zijn. Want het vinden van de juiste onderdelen, gereedschap of documentatie is bij deze hobby ook een enorme uitdaging. Vind je van auto's nog wel eens iets terug, in de land- en tuinbouw werd vroeger alles vele keren hergebruikt totdat het rijp was voor het oud ijzer afval. Er zijn tal van marktkramen waar o.a. miniaturen, kleding, en caps met uw tractormerk te verkrijgen zijn. Tevens worden er dit jaar trekkertrek demo,s georganiseerd voor oude tractoren. Daarbij wordt geprobeerd om zover mogelijk te rijden met een steeds zwaarder wordende last. Dit vergt veel van de trekkers en hun berijders, maar is een waar genot om te bekijken. De antieke trekkers doen dit vaak d.m.v. het steigeren door de grote trekkracht, met de voorste wielen in de lucht.
Wat is er zoal te zien op dit 30e AVH aan de Wolfstraat 5 te 7227DP Toldijk:
De opening van het evenement zal op zaterdag om 10.00 uur plaatsvinden en wordt verricht door ‘boer zoekt vrouw’ coryfee Jos Sloot. Het Hoofdthema voor 2018 zijn tractoren van het merk Massey Harris en Massey Ferguson.
• Speciale opstelling van tractoren van het themamerk Massey Harris en Massey Ferguson.
• Oldtimervrienden uit de Midden-Betuwe zullen ons festival opluisteren met een tafereel van het boerenleven van vroeger.
• Ruim aantal kramen met miniaturen, kleding caps met tractorembleem en aanverwante artikelen.
• Grote onderdelenmarkt met ruim aanbod aan artikelen.
• Oude ambachten.
• Tractoren, werktuigen en stationaire motoren: ca. 400 tractoren en ca.50 stationaire motoren.
• Startdemo’s van tractoren met gloeikopmotoren.
• Diverse aanverwante werktuigen en machines die werkend gedemonstreerd worden.
• Speciale ring met demo’s van oldtimer grondbewerking en grondverzet.
• Allerlei vormen van dorsen en dorsvlegelen.
• Trekker-trek demo’s op Baan-1 met de handbediende sleepwagen voor oude tractoren gedurende het hele weekend en oldtimer-wedstrijd-trekkertrek (Baan-2) op zondag met de professionele sleepwagen van de groep Trekkerspoor uit Megchelen.
• Antieke gerestaureerde vrachtwagens en woonwagens.
• Springkussen, zandbak met miniatuur graafmachines, etc. voor de kinderen
• Demonstraties van de Bronckhorster brandweer (mits ze kunnen worden vrijgemaakt i.v.m. calamiteiten).
• En nog vele andere bezienswaardigheden.
• CTR (T-Rijbewijs) Op ons evenement is het bedrijf CTR uit Baak aanwezig. Dit bedrijf rijdt met een lescombinatie op het terrein rond welke normaal voor het behalen van het T-Rijbewijs wordt gebruikt. Onze jonge deelnemers, gasten en bezoekers (vanaf 15 jaar) kunnen na harte lust proberen hoe het hun af gaat met het besturen van een tractor. Voor iedereen een leuke ervaring.
Alle kinderattracties zijn gratis. Voor de muzikale omlijsting en het lessen van de dorst zorgen onze eigen vrijwilligers in het festivalcafé. Voor de warme hap kunt u terecht bij de medewerkers in de kramen van Vleesboerderij Garritsen.
Op zondag is er omstreeks het middaguur een defilé van antieke tractoren en werktuigen met een toelichting via de geluidsinstallatie m.b.t. het type, het bouwjaar en hun functie.
De vele bezoekers en deelnemers maken dit festival tot een geweldige happening. Met ruim 4.000 bezoekers een grandioos jaarlijks feest op het ruim 7 ha grote Festivalterrein.
Dit festival vindt plaats op zaterdag 12 en zondag 13 mei 2018 op het evenemententerrein van Vleesboerderij Garritsen, Wolfsstraat 5, 7227DP te Toldijk.
Het festivalterrein is bereikbaar vanuit het westen via autoweg A12 richting Duitse grens en vervolgens de A18 richting Doetinchem (neem afrit 2 – Wehl/Kilder/Doetinchem-West) en rijdt vervolgens via Hummelo over de N-314 richting Zutphen. Komt u vanuit het noorden/oosten via de A50 of de A1, dan dient u de borden Apeldoorn en vervolgens Zutphen via de N-345, N-348 en dan de N-314 richting Steenderen-Doetinchem aan te houden. In de buurt van Baak en Toldijk aangekomen wordt u met de bekende OTMV-borden naar het evenement geleid.
Openingstijden zaterdag en zondag 10.00 tot 17.00 uur. Entree vanaf 13 jaar € 6,00. OTMV-leden met een geldige lidmaatschapskaart betalen € 3,00. Parkeren € 1,00.
Meer weten: bezoek onze website www.otmv-gelderland.nl, menu “AVH”. Meer info: neem contact op met de coördinator van het AVH Dennis jansen, mobiel 06-27100358 of email d.jansen@otmv-gelderland.nl.

tell-a-friend print


< Vorige pagina
© Agrio uitgeverij bv   |   Disclaimer   |   Algemene voorwaarden   |   Privacybeleid   |   Contact