Gezonde Koeien

Gezonde Koeien
dinsdag 18-09-2018 t/m 
donderdag 20-09-2018
Veehouderij, Melkveehouderij
Studiedag
Utrecht
Yalelaan 1
Utrecht
3584 CL
Heel Nederland
Johannes Brolsma
http://https://www.dairytrainingcentre.com/trainingen/gezonde-koeien
J.Brolsma@dairytrainingcentre.com

In de training Gezonde Koeien gaan we op zoek naar de balans in dierprestatie en diergezondheid. In deze 3-daagse training wordt ingegaan op kalvergezondheid en de periode rond afkalven, ook wel de transitieperiode genoemd. Op de derde dag besteden we aandacht aan het verantwoord gebruik en praktisch toepassen van medicijnen.

Voor wie
Deze training is bedoeld voor de (jonge) melkveehouder die een gezonde, hoogproductieve en efficiënte veestapel voor ogen heeft en op zoek is naar de risicofactoren op zijn bedrijf die de diergezondheid in gevaar brengen. Maar ook deelnemers van de Sprint-Training die meer over het onderwerp diergezondheid willen weten of mensen die op een andere manier werkzaam zijn in de melkveehouderij, zijn welkom op deze training.

Inhoud
De training bestaat uit 3 dagen. Hierop worden de risicofactoren en preventieve aanpak in verschillende diergroepen belicht, te beginnen bij het jongvee. Ook de transitie, de lastige periode ‘van lactatie naar lactatie’, komt uitvoerig aan bod. Is het gebruik en toedienen van medicijnen nodig, dan is het van belang hier zorgvuldig en binnen de regelgeving mee om te gaan. Ook de praktische kant van toediening, zoals de juiste technieken en handige tips, worden besproken (of waar nodig gesimuleerd).

Wat ga je doen

Dag 1: Gezondheid jongvee
Je gaat je kennis vergroten of verbreden over risico’s en bedreigingen van de gezondheid van de jongste kalveren en het opgroeiend jongvee. Op het trainingsbedrijf leer je de verschillende risicofactoren herkennen. Je maakt kennis met de gekozen aanpak en dagelijkse (protocollaire) werkwijze op dit bedrijf. Door het beoordelen van de bedrijfsdata ga je na of de aanpak op dit bedrijf naar tevredenheid is.

Dag 2: Gezondheid in de transitieperiode
Je gaat kennis verwerven over de lastigste periode in het leven van een melkkoe: een lactatie afbouwen, een periode van droogstand, afkalven en een nieuwe lactatie starten. Daarbij worden de diverse bedreigingen en stoornissen besproken. Ook wordt de (preventieve) aanpak op het trainingsbedrijf in de praktijk beoordeeld. Met de beschikbare bedrijfsdata en de situatie in de praktijk ga je bekijken of de aanpak op dit bedrijf goed functioneert.

Dag 3: Medicijngebruik en toediening
Je leert hoe het Bedrijfsgezondheidsplan (BGP) en het Bedrijfsbehandelplan (BBP) worden toegepast, die zijn opgesteld door de praktiserende dierenarts (DAP) op het melkveebedrijf. Je krijgt informatie over welke middelen bij welke aandoening worden gebruikt en je verdiept je in de regelgeving over registratie van medicijngebruik. ’s Middags ga je het gebruik van verschillende middelen met diverse gereedschappen/hulpmiddelen in de praktijk oefenen.

Resultaten
Na de training:
- Maak je gerichte keuzes voor de aanpak van een gezonde, maar doeltreffende jongveeopfok
- Kun je het verloop van de transitieperiode beoordelen en de risico’s inschatten om ook hier tot een doelgerichte aanpak te komen
- Pas je het medicijngebruik op het bedrijf zorgvuldig toe volgens het BBP en heb je de technieken onder de knie om de middelen zelf (voor zover de regelgeving dit toestaat) toe te dienen

tell-a-friend print


< Vorige pagina
© Agrio uitgeverij bv   |   Disclaimer   |   Algemene voorwaarden   |   Privacybeleid   |   Contact