Demonstratiedag 30 november: vanggewassen mais

Demonstratiedag 30 november: vanggewassen mais
vrijdag 30-11-2018
Akkerbouw
Demo
Eetcafé De Leeuw
Hoofdweg 35
Wedde
9698 AA
Groningen
DLV Advies
http://dlvadvies.m6.mailplus.nl/genericservice/code/servlet/React?wpEncId=QXpeS8xEr4&wpMessageId=1951&userId=260433&command=viewPage&activityId=test&encId=1
info@dlvadvies.nl

Demonstratiedag 30 november: vanggewassen mais
Publicatiedatum: 14 november 2018

De komende jaren krijgen maistelers op zand- en lössgronden te maken met strengere regels om aan de eisen van derogatie te voldoen. Zo moet vanaf 2019 het vanggewas voor 1 oktober gezaaid zijn. In mei 2018 heeft DLV Advies, samen met loonwerker Luth, proefvelden aangelegd met onderzaai en vanggewassen in mais. De resultaten daarvan zullen op de demonstratiedag op 30 november 2018 te zien zijn, dat wordt georganiseerd door DLV Advies in samenwerking met Delphy.

Om aan de strengere eisen van derogatie te voldoen die de komende jaren ingaan, heeft men de keuze uit een (te) vroege maisoogst of het onderzaaien van een vanggewas. Het is daarom belangrijk om alvast ervaringen te delen over het onderzaaien van verschillende vanggewassen.

Vanggewas tegen uitspoeling stikstof
In het voorjaar van 2018 zijn een aantal demonstratievelden getoond tijdens de bijeenkomst vanuit de Praktijknetwerken Veenkoloniën. Ap van der Bas, adviseur rundvee bij DLV Advies, vertelde over de verschillende mogelijkheden van vanggewassen in mais. Na juni en juli neemt het gewas maar weinig stikstof op. Het is dus belangrijk een vanggewas te zaaien om te voorkomen dat er stikstof uitspoelt. Een vanggewas is ook van belang voor de organische stof in de bodem.

Demonstratie onderzaai en vanggewassen
In de proefvelden bij Luth zijn afgelopen voorjaar Italiaans raaigras, rogge en rietzwenkgras ingezaaid. Het Italiaans raaigras en de rogge zijn door middel van een schoffelmachine tussen de mais gezaaid in juni. Het rietzwenkgras is een week na het mais zaaien ingezaaid. Ook is er een referentieperceel aangelegd, waar het vanggewas na de maisoogst is in gezaaid. Tijdens de demonstratiedag zullen deze percelen getoond worden en zal er uitleg gegeven worden over het werken met vanggewassen in de maisteelt.

De proefvelden zijn namens het project “Samenhangende kennisverspreiding in vervolg op Praktijknetwerken Veenkoloniën” aangelegd. Om de kennis van diverse praktijknetwerken in de Veenkoloniën met een grotere groep telers te delen, organiseren DLV Advies, Delphy, Nedworc Foundation en H.J. Luth uit Wedde deze regionale demonstratiedag.

Programma
Er zijn twee rondes, een ochtend- en middagronde. De ochtendronde start om 10.00 uur, de middagronde om 13.00 uur.
Het programma per ronde is als volgt:

Start met koffie en wat lekkers in eetcafé De Leeuw, Hoofdweg 35 te Wedde
Introductie door Ap van der Bas, adviseur rundvee van DLV Advies
Lezing over mais, onderzaai en vanggewassen in relatie tot het Zesde Actieprogramma Nitraat
Bezoek demovelden bij Hendrik Luth te Wedde

Aanmelden
U kunt zich aanmelden voor de demonstratiedag vanggewassen op 30 november via het aanmeldformulier. In het formulier geeft u aan of u kiest voor het ochtendprogramma (start 10.00 uur) of middagprogramma (start 13.00 uur).tell-a-friend print Alle evenementen van deze plaatser


< Vorige pagina
© Agrio uitgeverij bv   |   Disclaimer   |   Algemene voorwaarden   |   Privacybeleid   |   Contact