Hanna van Hendrik 'Als de wereld in Twente verandert'

Hanna van Hendrik 'Als de wereld in Twente verandert'
woensdag 05-06-2019 t/m 
zondag 21-07-2019
Overig
Show
Vliegbasis Twente
Zuidkampweg 31
Enschede
7524 NB
Drenthe
Liesbeth Coltof
landbouwagenda@landbouwagenda.nl

Van 5 Juni t/m 21 Juli 2019 op Vliegbasis Twenthe:

JOHANNA TER STEEGE EN HUUB STAPEL
IN EEN GROOTSE EN INTIEME MUZIEKTHEATER BELEVENIS

HANNA VAN HENDRIK
Als de wereld in Twente verandert

Wat als alles anders wordt? Als op een dag je verleden, heden en toekomst samenkomen en de wereld, jóuw wereld, voorgoed verandert? Blijf je dan vechten of omarm je die nieuwe tijd?

In Hanna van Hendrik zijn we gedurende drie seizoenen onderdeel van het leven van boerin Hanna en haar familie. We volgen haar gevecht om de verkoop van de boerderij, al drie generaties familiebezit, tegen te houden. Het zijn de tumultueuze jaren zeventig, overal nemen burgers het heft in eigen hand. Tradities worden overboord gegooid of juist fel verdedigd. Het is de bloeitijd van actiegroepen en ook de Twentse boeren in Tubbergen komen in opstand. Hun protest in 1971 tegen de ruilverkaveling is de felste boerenopstand in de Nederlandse geschiedenis.

Door het naderende afscheid van de boerderij komt het verleden van Hanna tot leven. We zijn getuige op haar bruiloft met de Limburgse vreemdeling Hendrik. We schuiven aan in de boerderij waar de kinderen worden geboren en nieuwe landbouwmachines worden gekocht. We staan op het erf waar haar zoon met zijn crossmotor scheurt en haar dochter zich afzet tegen de kleinheid van het bestaan. We zitten vooraan als Hanna wordt benoemd tot woordvoerster voor de protesterende boeren. We zijn aanwezig bij de protesten waar alles uit de hand loopt. We delen Hanna’s verdriet als haar grote liefde Hendrik verongelukt en lopen mee achter de kist. En we staan naast haar als ze uiteindelijk de boerderij moet verkopen en de koeien in veewagens worden geladen en uit het zicht verdwijnen. Een afscheid dat niemand onberoerd laat, maar ook een nieuw begin is.

Hanna van Hendrik is een initiatief van actrice Johanna ter Steege, geboren en opgegroeid in Twente. Het is een eerbetoon aan de veerkracht van de boerengemeenschap van haar jeugd in de radicale omwentelingen van de jaren zeventig. Een familiekroniek over vrees voor verandering, hechte familiebanden, liefde en bevrijding, verteld in Twents dialect en Nederlands.

Voor de voorstelling wordt Hangar 11 van Vliegbasis Twenthe omgetoverd tot een boerenerf met stallen en koeien, trekkers, waslijnen, een motorbaan en een voltallige popband. Hier vindt het eerste deel plaats in de zomer van 1970. Voor het tweede deel, de winter van 1971, gaan we door de grote staldeuren de boerderij in. Deel drie speelt zich af in het voorjaar van 1971 in de schemerige buitenlucht. Terwijl de band samen met een vrouwenkoor zingt komen de vrachtwagens om de koeien af te voeren.

Hanna van Hendrik is een uniek theaterspektakel uitgevoerd door 8 acteurs, 30 figuranten, 5 muzikanten, 1 koor, 10 ballerina’s, 1 motorclub en 10 koeien, verdeeld over 3 toneelbeelden waar het publiek naartoe loopt. De voorstelling wordt voor 600 duizend euro gesteund door particuliere donateurs uit de regio. Zelden was de betrokkenheid van een gemeenschap bij een theaterproductie zo groot.

De première van Hanna van Hendrik is op 8 juni 2019, de speelperiode van 5 juni t/m 21 juli 2019. Met Johanna ter Steege en Huub Stapel als Hanna en Hendrik, regie is in handen van Liesbeth Coltof, script is geschreven door Bouke Oldenhof en muziek wordt uitgevoerd door Her Majesty.

Hanna van Hendrik is een samenwerking met de Schouwburg Hengelo.


tell-a-friend print Alle evenementen van deze plaatser


< Vorige pagina
© Agrio uitgeverij bv   |   Disclaimer   |   Algemene voorwaarden   |   Privacybeleid   |   Contact