Boerenkaas

Boerenkaas
dinsdag 08-10-2019 t/m 
donderdag 10-10-2019
Veehouderij, Melkveehouderij
Studiedag
Oenkerk, zuivel
Sanjesreed 4
Oenkerk
9062 ek
Friesland
Dairy Training Centre
http://https://www.dairytrainingcentre.com/trainingen/boerenkaas
A.Malda@dairytrainingcentre.com

Boerenkaas
Eigen melkverwerking is voor steeds meer melkveehouders een interessante tweede tak. In de training Boerenkaas leer je hoe je rauwe melk verwerkt tot boerenkaas en hoe je speciale kazen maakt. Hierbij is ruimte voor persoonlijke interesse en ontwikkeling en eigen inbreng.

Voor wie
De training is bedoeld voor beginnende zuivelaars, ge´nteresseerden in boerenkaas en speciale kazen en melkveehouders die op zoek zijn naar een tweede tak op hun bedrijf.

Inhoud
Tijdens deze 3-daagse training ga je aan de slag met rauwe boerderijmelk. Met de handen in de wrongel kun je voelen, zien, ruiken, proeven en horen hoe boerenkaas wordt gemaakt. De praktijklessen worden gecombineerd met theorie over het proces van kaas bereiden.

Wat ga je doen
Op de eerste dag wordt gekeken hoe melk op de boerderij wordt geproduceerd en gedemonstreerd welke processtappen nodig zijn om een semi-harde kaas te maken. Op de volgende dagen gaan de deelnemers zelf aan de slag met het maken van verschillende semi-harde kazen.

Dag 1: Introductie
Kennismaking en demonstratie Goudse Boerenkaas bereiding. Je krijgt een toelichting op processtappen, toevoegingen en variaties in receptuur, kwaliteit en samenstelling van de melk.

Dag 2: Boerenkaas maken
Zelfstandig Goudse boerenkaas maken. Eventuele variatie in receptuur is mogelijk, zoals kruidenkaas of biologische kaas.
Toelichting op:

Verschillende zuursels en stremsels.
Kaasopslag, verzorging van de kaas, pekelbereiding en onderhoud.
Smaakontwikkeling en gebreken tijdens de rijping van de kaas.

Dag 3: Speciale kazen, verdieping

Na twee dagen Boerenkaas maken ga je je verdiepen in het maken van speciale kazen. Er wordt een keuze gemaakt uit: Geitenkaas, Leidse, Friese, Edammer, Maasdammer, kruidenkazen, Cheddar en verse (wei) kaas. Het maken van een schimmelkaas is niet mogelijk.

Resultaten
Na de training:

Ben je in staat zelfstandig ambachtelijk Goudse Boerenkaas te produceren.
Kun je een keuze maken in de aanschaf van benodigde apparatuur en een productieruimte inrichten.
Begrijp je hoe de kwaliteit van een goede Goudse Boerenkaas wordt be´nvloed.
Kun je vakkundig een eigen speciale kaassoort ontwikkelen en produceren.
Weet je kwaliteitsafwijkingen in kaassoorten te analyseren en te voorkomen.

https://www.dairytrainingcentre.com/aanmelden-training

tell-a-friend print Alle evenementen van deze plaatser


< Vorige pagina
ę Agrio uitgeverij bv   |   Disclaimer   |   Algemene voorwaarden   |   Privacybeleid   |   Contact