Mest in (eigen) beheer (2 dagen) Nabeschouwing

Mest in (eigen) beheer (2 dagen)
za 01-10-2016
Veehouderij, Akkerbouw, Pluimveehouderij, Varkenshouderij, Melkveehouderij, Energie
Evenement
Wolbers Mesttechniek
7595 KB
Gelderland, Overijssel
http://www.mestinbeheer.nl/aanmelden
info@agrievents.nl

Foto's "Mest in (eigen) beheer (2 dagen)". Klik op een foto voor een vergroting.
Congres- en vakdag Mest in eigen beheer goed ontvangen
Honderdtal boeren geïnteresseerd

Het congres en de vakdag van Wolbers Mestinbeheer trok zon 400 mensen. De eerste dag was bedoeld voor adviseurs, ambtenaren en financiers die te maken krijgen met aanvragen voor de Woxajo, de mestverwerkingsinstallatie van Wolbers. Op het podium uitten gedeputeerde Hester Maij, waterschapsbestuurder van Vechtstromen Ria Broeze en wethouders Eric Kleissen en Erik Volmerink van Noaberkracht hun waardering voor Bart en Elke Wolbers en spraken zij vertrouwen uit in de installatie. In de zaal zaten vrijdag ook al enkele veehouders.
De volgende dag was bedoeld voor agrarisch ondernemers. s Morgens druppelde het wat binnen, s middags was het volle bak, en tijdens het open huis voor de buurt kwamen nog eens honderd mensen langs.
Tijdens de vakdag kwamen kosten en opbrengsten, vergunningen en financiering van de installatie aan bod. Die bestaat uit een deel wat de dikke en de dunne fracties scheidt en hygiëniseert, de Woxajo, en een waterzuiveringsunit van de firma Hellebrekers, ook aanwezig op de dag. Door de hygiënisatie gaan bacteriën dood en ontstaat er een exportwaardig product.


LTO
Henk Jolink van LTO benadrukte dat door kringlooplandbouw het grondwater schoner wordt en de opbrengsten hoger. Bij kringlooplandbouw is de nutriëntencirkel rond: van gewas naar product naar mest en dan weer naar de bodem en het gewas. Mestverwerking helpt daarbij. "Met mestverwerking ontrafel je de mest en kun je de gevraagde stoffen veel preciezer toedienen."
Gemeente Tubbergen wethouder Erik Volmerink benadrukte, dat de Twentse gemeenten onder de vlag Mineral valley openstaan voor mestverwerking en dus voor vergunningverlening. Hij herhaalde de woorden van waterschapsbestuurder Ria Broeze dat het waterschap er ook voor open staat.


Financiering
Rabobank en DLL vertelden de installatie en het bedrijf Wolbers voldoende te vertrouwen om voor 50 % de financiering te verlenen. Uit de zaal kwam de vraag waar de andere helft van betaald zou moeten worden. "Dat moet je zelf inbrengen", zei Jorchy Pollemans van DLL.
Robert Reuver van De Jong en Laan vertelde vervolgens uitgebreid over fiscale maatregelen en subsidies. Ook zijn er garantiefondsen vanuit de overheid. En crowdfunding is ook een manier om de andere helft bij elkaar te brengen. De installatie is volgens hem afhankelijk van factoren als grootte en mestafzetkosten in ongeveer 4 jaar terugverdiend.

Voorbeeld
Rob Hunneman die de getoonde installatie heeft aangeschaft en varkenshouder is, vertelde zijn motivatie om nu al in te stappen. "De mestafzet kost ons nu jaarlijks 2 ton, dus langer wachten kost geld."

Prijsopgaaf
Na de presentaties konden de gasten de installatie bekijken. Daar lieten ze hun enthousiasme blijken. "Wat we hier horen is een mooi en oprecht verhaal." "Voor ons heeft de installatie vandaag een gezicht gekregen." Een enkeling vroeg zelfs meteen om een prijsopgaaf.

Agrio uitgeverij bv   |   Disclaimer   |   Algemene voorwaarden   |   Privacybeleid   |   Contact